Japan kende een dramatisch tweede kwartaal vanwege een btw-verhoging. In Europa kampen zowel Spanje al Portugal met prijsdalingen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Volgende week vindt het Woodstock van centrale bankiers plaats: de jaarlijkse conferentie van de Fed in het Amerikaanse Jackson Hole resort. En persbureau Reuters heeft alvast een goede profilering van Fed voorzitter Janet Yellen, inclusief eventuele hints die ze kan geven in Jackson Hole.

De moraal van het verhaal is dat Yellen bang is dezelfde fout te begaan als voormalig ECB-president Jean-Claude Trichet , die in 2011 de rente tot twee keer toe verhoogde om vervolgens de economie in een recessie te zien belanden en de eurozone crisis verder te zien escaleren. Zou de Fed na een paar renteverhogingen een economische neergang in gang zetten, dan zullen renteverlagingen weinig uithalen, en zal de Fed noodgedwongen weer massaal obligaties moeten gaan opkopen. En Yellen ziet erg tegen op tegen het weer laten rollen van de geldpers. Liever neemt Yellen het zekere voor het onzekere door rustig de rente verhogen, daarbij het risico lopend dat de inflatie boven de doelstelling van 2 procent uitkomt, aldus het artikel.

2. De deflatie in Spanje is dieper dan verwacht. Uit definitieve cijfers van het Spaanse statistiekbureau bleek vanochtend dat consumentenprijzen met 0,4 procent daalden ten opzichte van juli 2013. In een voorlopige schatting werd uitgegaan van een daling van de prijzen met 0,3 procent.

Gisteren bleek dat de deflatie ook aan kracht won in Portugal. Het Portugese statistiekbureau meldde dat de consumentenprijzen in juli met 0,7 procent daalden. De deflatie is een groot probleem voor het Iberisch schiereiland, want in relatieve termen verzwaart het de torenhoge schuldenberg van huishoudens, bedrijven en overheden.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. “Het sentiment in de valutamarkt over de euro is zo bearish dat het bullish is”, kopt persbureau Bloomberg News. Volgens Bloomberg News, dat cijfers van de Commodity Futures Trading Commission noemt, staan shortposities op de euro op het hoogste niveau in twee jaar tijd. En in mei 2010 en juni 2012 was de markt ook heel erg negatief over de euro vanwege de eurozone crisis. En dat werd gevolgd door een dikke rally vanwege ECB-ingrijpen.

Beleggers zijn de afgelopen tijd flink negatiever geworden over de economie van de eurozone. Als macrocijfers het tegendeel zouden bewijzen of bijvoorbeeld de crisis in Oekraïne tot een goed einde zou komen, zullen de shorts waarschijnlijk hun posities moeten indekken door euro’s te kopen, waardoor de koers in korte tijd heel erg hard kan oplopen. Daarentegen is de koersreactie een stuk minder goed te voorspellen als er meer negatief nieuws over de eurozone komt omdat de shortposities al zo groot zijn.

4. Griekenland is er bijna, maar nog niet helemaal. Afgelopen kwartaal kromp de economie met slechts 0,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013 nadat in de afgelopen zes jaar de economie met ruwweg een kwart is gekrompen.

5. Abenomics, dat is de monetaire en fiscale stimulering van de Japanse economie, hapert op zijn zachtst gezegd. In het tweede kwartaal kromp de economie ten opzichte van het eerste kwartaal met 1,7 procent.

De krimp was vooral het gevolg van een forse daling van de consumentenbestedingen. Per 1 april ging de BTW omhoog, en consumenten ontweken de BTW-verhoging door aankopen naar voren te halen naar het eerste kwartaal. De groei van de economie in het eerste kwartaal was dan ook een uitzonderlijke sterke 1,5 procent. Maar dat is niet het hele verhaal. In de grafiek, waarin het niveau van het BBP is geïndexeerd, zien we dat de Japanse economie eigenlijk al sinds medio vorig jaar begon te stagneren, een half jaar na de lancering van Abenomics. Economen verwachten echter dat de stagnatie voorbij is en dat de economie in het derde kwartaal met meer dan een half procent zal gdpgroeien.

6. Cijfers voor de Chinese kredietverlening zorgden vanochtend voor nogal wat consternatie. Nieuwe leningen in Juli bedroegen slechts 385 miljard yuan, de helft van de marktverwachting. En dat staat in scherp contrast met stimuleringsmaatregelen die Beijing heeft afgekondigd om de groeidoelstelling van 7,5 procent dit jaar zeker te stellen. Mogelijk is het cijfer voor juli een uitbijter, want over de eerste zeven maanden van 2014 is de kredietverlening met 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Daarnaast liet de Chinese centrale bank weten dat de kredietverlening deze maand tot nog toe sterk is gestegen.

7. De Nederlandse detailhandel heeft volgens het CBS een goed tweede kwartaal afgesloten met een slechte juni-maand. In het tweede kwartaal steeg de detailhandelsomzet met 0,7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, ondanks een krimp van 1,5 procent in juni. Beangstigend is dat de omzet het gevolg is van hogere volumes en dat prijzen blijven dalen.

8. Er is leven na de CAC, bewijst de Franse autobouwer Peugeot. Sinds de vernederende verwijdering uit de vooraanstaande Franse aandelenindex is het fonds bijna een koers verdubbeld naar ruim 10 euro. De Franse krant Le figaro meldt vanochtend dat de indexcommissie van de CAC overweegt of Peugeot een herintrede kan gaan maken.

9. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend groen. En dat komt vooral doordat defensie fondsen als nuts- en telecombedrijven in de lift zitten nadat E.On, Duitsland grootste nutsbedrijf, meevallende kwartaalcijfers bekendmaakte. Beleggers zijn terughoudend nu het Russische konvooi vrachtwagens, waarvan nog steeds niet vast staat wat de lading is, de grens met Oekraïne nadert met als eindbestemming Charkov.

10. Op de beursagenda staan vandaag nog de maandelijkse Amerikaanse detailhandelsverkopen. Economen gepolst door persbureau Bloomberg News verwachten een groei van 0,2 procent van mei op juni.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl